OBOJENI SVIJET IGRE I UČENJA

Na ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana boja, 21. ožujka 2015., u Tehničkom muzeju u Zagrebu, predstavili smo didaktičke materijale namijenjene istraživanju boja.

 

 

U organizaciji Hrvatske udruge za boje i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u zagrebačkom Tehničkom muzeju održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom Boja u okruženju, gdje su brojni izlagači prezentirali svoje projekte vezane uz boju.

U sklopu projekta prof. dr. sc. Martiniom Irom Glogar pod nazivom Obojeni dječji svijet igre i učenja, postavili smo izložbu didaktičke opreme namijenjene istraživanju boja, odnosa među bojama, upoznavanju spektralnih boja, primara svjetla, i sl..

Posjetitelji su tako mogli iskušati naše rekvizite kao što su Stol s obojenim kuglama, Igra nizanja s obojenim oblicima, Glazbeni patuljci, Dugine kuće, Dugini prijatelji, Domino boje, Slagalica s kockama stube, Velike akrilne kocke, Glazbeni blokovi... ili „tuširati se bojom“ u Centru svjetla.

Vizualna percepcija, koja se usko veže uz boje i njihove nijanse, važna je za razvojni proces djeteta i zato je treba stalno poticati. Razvoj percepcije boja počinje s uočavanjem najprije crvene i žute boje, a zatim zelene i plave. Znanstvena istraživanja potvrđuju važnost boje kao čimbenika djelotvornog učenja, kao i utjecaj boje na raspone pažnje i kognitivna postignuća djece vrtićke dobi. Dakle, boje su vrlo važne za razvoj vizualne percepcije i usko su povezane s psiho – fizičkim i emocionalnim reakcijama djece. 

Pogledajte igru obojenu bojama...