IDA DIDACTA U NOĆI MUZEJA

Vremeplovom IDA DIDACTE i Hrvatskog školskog muzeja preko 2500 posjetitelja otputovalo je iz zabavišta 19. stoljeća u vrtić budućnosti.

 

 

Na poziv Hrvatskog školskog muzeja, u sklopu izložbe Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća, postavili  smo interaktivnu izložbu.

Glavna tema Noći muzeja bili su izumi Nikole Tesle pa je i tema naše prezentacije bila - svjetlost. Malim znatiželjnicima ponudili smo različite  mogućnosti za istraživanje čarolije svjetla. Mogli su se provlačiti kroz Tunel sa svjetlom, „tuširati“ se bojama u Centru svjetla, ogledati se u Smiješnim ogledalima,  istraživati mnoge rekvizite u boji na Stolovima sa svjetlom, ali i zavrtjeti senzoričke zidne ploče, zasvirati na Elementu za sviranje ili odmoriti se na Elementu za opuštanje. Mali kreativci slagali su građevine od akrilnih kocaka, i kroz igru Čarobne sjene stvarali čaroliju boja, svjetlosti i sjena na zidu.

Na radionicama nazvanim Geometrijska zabavica i Zabavica slagalica, inspiriranima učenjem poznatog pedagoga 19. stoljeća Fridricha Froebela, osnivača prvih dječjih vrtića (zabavišta) u Europi, također su korišteni naši didaktički materijali.

Tako su djeca odjevena u tradicionalnu povijesnu odjeću u replici učionice iz istog vremena, zajedno s roditeljima, slagala Kocke s ogledalima i Obojene kocke, tornjeve, Tangrame i Dugine kuće, nizala nizanke, vezla vezanke ... Uz poticajan didaktički materijal, bilo je zabavno postati učenik 19. stoljeća.

Mnogobrojni posjetitelji iskusili su ovo čarobno putovanje iz zabavišta 19. stoljeća u vrtić budućnosti s najsuvremenijom didaktičkom opremom. Svi su s oduševljenjem i neiscrpnom energijom aktivno sudjelovali u izložbi do 1 sat u noći u ovom poticajnom i jedinom specijaliziranom muzeju za školstvo u Hrvatskoj.