IDA DIDACTA U SLUŽBI ZNANOSTI

Sudjelovali smo u manifestaciji povodom Međunarodnog dana boja, 21. ožujka 2014.

U Tehničkom muzeju u Zagrebu prezentirali smo opremu i rekvizite iz našeg Svjetlosnog laboratorija.

 

 

Svjetlo i boje su vezani neraskidivim sponama jer bez svjetla ne bi bilo ni boja. Uz dovoljno svjetla, naše oko može neometano uživati u svim nijansama boja koje nas okružuju. Da bismo proširili svoje spoznaje o bojama i svjetlu, zagrebački prvi dan proljeća, 21. ožujka, bio je posvećen bojama i svjetlu. Pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca, a u organizaciji Hrvatske udruge za boje, u zagrebačkom Tehničkom muzeju održana je manifestacija povodom Međunarodnog dana boja, gdje su mnogi izlagači prezentirali svoje projekte vezane uz boju i svjetlo.

Organizatori događanja pripremili su i program za najmlađe u okviru kojeg je prikazana 30 minutna monodrama za djecu "Boje duge" autorice i glumice Svetlane Patafte. Organiziran je i "Dječji kutak" gdje su se djeca mogla upoznati sa čudesnim svijetom boja kroz crtanje i oslikavanje.

Jedan od multimedijalnih prikaza pod nazivom Boje svjetla izvela je prof. dr. sc. Martinia Ira Glogar, koja je za tu namjenu koristila opremu i rekvizite iz Svjetlosnog laboratorija IDA DIDACTE.

Prof. dr. sc. Glogar predstavila je pojam boje kao osnovne funkcije svjetla. U sunčevom, bijelom svjetlu sadržane su sve boje koje ljudsko oko raspoznaje, a to je dokazao Isaac Newton (1643. – 1727.) pokusom u kojem je usmjerio zraku svjetlosti kroz trobridnu staklenu prizmu i dobio refrakciju svjetlosti na spektar osnovnih spektralnih (duginih) boja: crvenu, narančastu, žutu, zelenu, plavu, plavoljubičastu i crvenoljubičastu. Sve to posjetitelji su i sami mogli iskušati pomoću LED reflektora Čarobne sjene (artikal br. H065700) i prozirnih akrilnih kocaka (artikal br. D103329).

Također, prof. dr. sc. Glogar predstavila je pojam primarnih boja svjetla i pokazala kako se primarnim bojama svjetla, crvenom, zelenom i plavom mogu proizvesti različite boje spektra, što se moglo iskušati na našem svjetlećem stolu uz brojne rekvizite, kao npr. marame u boji, kocke kaleidoskopi, okrugli diskovi u boji, folije u boji i mali stolni pješčanik...

Tako smo svoja didaktička pomagala namijenjena djeci predškolske i školske dobi stavili u službu znanosti i na jedan dan odveli posjetitelje u čarobni svijet boje i svjetla.

Možda će Vas ovo događanje potaknuti da sa svojom djecom istražite kako nastaju boje i što se sve s bojama može...

Velik izbor opreme i rekvizita za istraživanje boja i svjetla pogledajte u našoj temi Sve za Vaš svjetlosni laboratorij

 

 

Ovo zanimljivo događanje dobilo je potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, te je doprinjelo ne samo širenju razumijevanja boje kao znanstvenog i umjetničkog područja već je ostvaren i STEAM pristup ranoj znanstvenoj, tehničkoj i tehnološkoj edukaciji i animaciji djece i mladih predškolskog i školskog uzrasta.