INTERAKTIVNA IZLOŽBA U VINKOVCIMA

Održali smo interaktivnu izložbu suvremene didaktičke opreme na stručnom skupu za odgajatelje, stručne suradnike i ravnatelje predškolskih ustanova Vukovarsko-srijemske županije 12. ožujka 2016. godine.

 

 

U suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i Centrom za predškolski odgoj Vinkovci sudjelovali smo na stručnom skupu u Vinkovcima s interaktivnom izložbom didaktičke opreme.

Dodir povijesti 70-ak sudionika skupa moglo je osjetiti kroz prezentaciju mr.sc. Elizabete Serdar, muzejske savjetnice Hrvatskog školskog muzeja, pod nazivom Zagrebačka zabavišta – preteča današnjih predškolskih ustanova. Sudionici su tako poslušali svjedočanstvo o djelovanju nekadašnjih zabavišta, a u okviru izložbe mogli su pogledati i isprobati edukativne materijale, kakve su koristila djeca u zabavištima.

Kao suprotnost prvim zabavištima IDA DIDACTA je postavila interaktivnu izložbu suvremene didaktičke opreme, kakvu koriste djeca u današnjim dječjim vrtićima. Naglasak je stavljen na temu Boja, oblik i svjetlo, jer svjetlo je medij koji ne omogućuje samo vizualni, nego i senzorni doživljaj i potiče kreativnost, a u današnje se vrijeme sve više koristi i u terapeutske svrhe.

Sudionici su tako, između ostaloga, mogli isprobati razne svjetleće rekvizite – svjetleće ploče, obojene prozirne kocke i konstruktore, prozirne obojene oblike, geometrijska tijela, svjetleće tube i mnoge druge materijale te se uvjeriti što se sve sa svjetlošću može.