MIRISI DJETINJSTVA

Kako vama miriši djetinjstvo? Sjećate li se mirisa drvenih kocaka kojima ste se igrali ili mirisa skrovišta u kojima ste sklapali neka nova prijateljstva? Nas su mirisi djetinjstva krajem studenoga odveli u Split gdje smo sudjelovali na istoimenom stručno-znanstvenom skupu.

 

 

20. dani predškolskog odgoja i obrazovanja Splitsko-dalmatinske županije „Mirisi djetinjstva“ održani su u Splitu 20. i 21. studenoga 2014. u organizaciji dječjih vrtića Cvit Mediterana, Grigor Vitez, Marjan i Radost  te Odsjeka za rani i predškolski odgoj Filozofskog fakulteta.

Ida didacta je bila pozvana kao izlagač, dobivši tako priliku za predstavljanje svoje nove suvremene didaktičke opreme koja u potpunosti prati ovogodišnju temu skupa - Odrastanje u suvremenom dječjem svijetu. Stoga smo u Splitu rado predstavili didaktiku, koju smo strukturirali prema pedagoškim kategorijama: Boja i oblik, Logika, Matematika, Fina motorika i grafomotorika, Pretpisanje i pretčitanje, Govor i komunikacija, Čovjek, Svijet i ekologija, Senzoričke igre, Istraživačke igre... te educirali pedagoške stručnjake o načinima i mogućnostima njenog korištenja.

Posebnu pažnju izazvali su Centar svjetla iz Grow Upp linije proizvoda (artikl br. H440650) te svjetleće LED kazete. U Centru svjetla djeca iz Dječjeg vrtića Cvit mediterana „tuširala su se u bojama“ uživajući u istraživanju svjetlosti i sjena te u spektru različitih boja i nijansi. Na svjetlećim LED kazetama oduševljena djeca istraživala su anatomiju životinja koristeći rendgenske slike (artikl br. R3830603), a promatrala su i istraživala izmjenu boja na LED kazetama na kojima i rekviziti mijenjaju boje...

Dok su se djeca igrala i učila o svijetu oko sebe kroz iskustvo i trenutačni poticaj, odrasli su se mogli uvjeriti u kvalitetu izbora suvremene didaktike.