SOBA ZA SENZORNU INTEGRACIJU U DARUVARU

Opremili smo sobu za senzornu integraciju u Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner u Daruvaru.

U okviru humanitarne akcije PBZ grupe „Činim dobro svaki dan“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva zdravlja, ovom centru za pružanje usluga djeci i mladima s teškoćama u razvoju donirana su sredstva kojima su od nas nabavili opremu za senzornu sobu.

Senzorna integracija je neurobiološka aktivnost koja omogućava primanje i obradu informacija koje u mozak pristižu iz različitih osjetila. Kad naš mozak efikasno obradi senzornu informaciju, mi reagiramo primjereno i automatski. Ponekad informacije do našeg mozga dolaze nepotpune, pa se javljaju poteškoće senzorne integracije, koje onda dovode do raznih poteškoća u ponašanju, socijalizaciji, emocionalnoj stabilnosti, koncentraciji, samostalnosti i učenju.

U današnje vrijeme sve više djece bez poteškoća u razvoju imaju poremećaj senzomotoričkog razvoja, te njihov mozak ne može pravilno organizirati i koristiti osjetila za normalno kretanje, učenje i ponašanje. Stoga je neophodno da se djeca što više kreću i istražuju vlastite sposobnosti.

Nadamo se da će djeci i mladima soba za senzornu integraciju učiniti boravak u centru ljepšim, sadržajnijim i radosnijim, omogućiti im bolji rast i razvoj, kvalitetnije životne uvjete te uspješniju integraciju u svakodnevni život i društvo.